Korzyści płynące z diety bezglutenowej
Jak dotąd spożywanie produktów bezglutenowych wydaje się być jedynym realnym lekarstwem dla osób cierpiących na celiakię. Żywność bezglutenowa pozwala chorym na ogólną poprawę obrazu histologicznego i stopniowe zmniejszanie się objawów celiakii. Dlatego obowiązkowym wyborem dla osób cierpiących na celiakię jest całkowita rezygnacja z glutenu do końca życia. Powrót do starych nawyków może nieodwracalnie uszkodzić jelita.
Korzyści z diety bezglutenowej dla celiaków
Jak widzieliśmy powyżej, dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób z nietolerancją, przyjrzyjmy się wszystkim korzyściom:
- Normalizacja wartości przeciwciał;
- Regeneracja błony śluzowej jelita cienkiego;
- Metabolizacja i przyswajanie składników pokarmowych;
-
Kompensacja utraty wagi;
-
Poprawa ogólnego stanu zdrowia;
- Poprawa jakości życia.
To inna sprawa dla tych, którzy mają tylko wrażliwość na gluten, w którym to przypadku można po prostu zmniejszyć spożycie żywności z glutenem na określony czas, pod nadzorem ich specjalisty medycznego oczywiście.
Dla nich korzyści z wyeliminowania, nawet czasowo, glutenu z diety mogą być m.in. zmniejszenie wzdęcia brzucha, zmniejszenie bólów głowy, zwiększone stężenie, ogólna poprawa stanu zdrowia. Jakie są jednak możliwe skutki stosowania diety bezglutenowej u osób NIE chorujących na celiakię?
Wpływ żywności bezglutenowej na osoby zdrowe
Podczas gdy poprawa związana z usunięciem glutenu z diety pacjentów z celiakią jest jasna i widoczna, wpływ żywności bezglutenowej na zdrową populację jest nadal niejasny. Poprawić wzdęcia brzucha, częsty problem u osób cierpiących na podrażnienia jelit; Zmniejszenie, u osób predysponowanych, ryzyka wystąpienia alergii i zespołów pokrewnych; Usprawnienie trawienia, ogólne skrócenie czasu trawienia.
Dieta w celiakii a wyniki sportowe
Jeszcze mniej oczywista jest poprawa wynikająca z przyjmowania pokarmów dla chorych na celiakię w sferze sportowej. Niektórzy sportowcy opisują poprawę koncentracji i energii, podkreślając ogólną poprawę wydajności, jednak takie twierdzenia wydają się być sprzeczne z aktualnymi badaniami naukowymi. dobre i zdrowe jedzenie bezglutenowe
Te ostatnie zresztą podkreślają tak mniejsze ryzyko anafilaksji wywołanej aktywnością fizyczną, ale brak korzyści dla wyników osób bez nietolerancji glutenu.
Wielkie korzyści z diety bezglutenowej
Co należy rozumieć przez dietę bezglutenową? Gluten jest białkiem występującym w pszenicy i zbożach takich jak jęczmień i żyto. Gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, w tym w makaronach, i ma szereg właściwości funkcjonalnych. Stosowanie diety „bezglutenowej” oznacza zatem podjęcie diety bez białka glutenu, co oznacza unikanie pokarmów takich jak chleb i makaron. Dieta bezglutenowa jest często stosowana przez osoby z zaburzeniami w trawieniu tego białka, np. z nietolerancją lub alergią na pszenicę. Pszenica jest jednak bardzo obecnym składnikiem diety świata zachodniego i jest jednym z najczęściej spożywanych białek, więc bardzo trudno jest ją wykluczyć ze swojej diety, choć decydując się na obywanie się bez niej, można odnieść szereg korzyści.
Dlaczego powinieneś stosować dietę bezglutenową? Jeśli chodzi o wybór, czy przejść na dietę bezglutenową, czy nie, należy zadać sobie jedno pytanie: „czy naprawdę potrzebuję tego typu diety?”.
Osoby chore na celiakię z pewnością skorzystają z takiej diety. Celiakia to zaburzenie układu pokarmowego, które powoduje, że organizm negatywnie reaguje na gluten, co skutkuje bólem brzucha, wzdęciami i przyrostem masy ciała. Szacuje się, że na celiakię cierpi ponad 2,5 mln osób. Wiele osób pozostaje bez ostatecznej diagnozy, ponieważ przez kilka lat nie występują u nich objawy, również dlatego, że wiele objawów zaburzenia może być mylonych z innymi zaburzeniami.
Jeśli uważasz, że masz celiakię, powinieneś wiedzieć, że częstymi objawami tego zaburzenia są: biegunka, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, anemia i wyczerpanie. Jednak nawet jeśli uważasz, że jesteś podatny na to zaburzenie, zawsze najlepiej jest zasięgnąć porady lekarza przed usunięciem glutenu z diety.
Jakie są korzyści z usunięcia glutenu z diety?
Jeśli chodzi o korzyści płynące z wyboru diety bezglutenowej, musisz najpierw upewnić się, że taki sposób odżywiania jest absolutnie niezbędny dla Twojego zdrowia. Na przykład celiakia z pewnością bardzo skorzysta na stosowaniu tej diety, a jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu, usunięcie tego białka z codziennej diety przyniesie ci ulgę od tych wszystkich dokuczliwych objawów, a jednocześnie zapewni ci więcej energii i zmniejszy dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Po za tym, jeśli ktoś nie ma nietolerancji glutenu, wybór takiej diety nie przyniesie żadnych realnych korzyści. Rzeczywiście, dla wielu osób usunięcie glutenu z diety powoduje przyrost masy ciała, ponieważ wiele z bezglutenowych alternatyw żywnościowych ma wyższą zawartość tłuszczu, a także niedobory żywieniowe. Niektóre osoby zgłaszają utratę wagi, ale jest to prawdopodobnie spowodowane tym, że dieta bezglutenowa oferuje mniejszy wybór produktów spożywczych, co zmniejsza możliwość przejadania się. Wszystkie ziarna są częścią zdrowej, zbilansowanej diety, a usunięcie glutenu, zwłaszcza gdy jest to zbędne, prowadzi do utraty wszystkich korzyści odżywczych znajdujących się w pokarmach zawierających to białko.
Wnioski
Spożywanie żywności bezglutenowej przez osoby zdrowe nie wydaje się zatem przynosić wyraźnych korzyści dla tych ostatnich, przynajmniej według dowodów naukowych z dotychczas przeprowadzonych badań. Nie wyklucza to faktu, że spożywanie zbóż bezglutenowych lub produktów wytwarzanych z mąki przeznaczonej dla celiaków może być dla osób cierpiących na problemy trawienne lub podrażnienia jelit szansą na poprawę obrazu zdrowia, a co za tym idzie – związanych z tym codziennych czynności.