Separatory tłuszczu – czy może skutkować zaniedbanie regularnego czyszczenia

Restauracje i firmy zajmujące się przetwarzaniem żywności należą do obiektów generujących dużą ilość odpadów z tłuszczem, a ich bezpieczna utylizacja jest poważnym wyzwaniem. Zbyt rzadko wykonywane czyszczenie separatorów może doprowadzić do szeregu nieprzewidzianych sytuacji, a ich skutki mogą odczuć nie tylko sami właściciele takich lokali. Korodowanie metalowych części instalacji przyspiesza się gwałtownie przy oddziaływaniu kwaśnych produktów rozkładu tłuszczów, a ewentualna naprawa uszkodzonych elementów wiąże się ze sporymi finansowymi nakładami.
Chemiczne reakcje zachodzące w nieoczyszczonym separatorze mogą powodować tworzenie się siarkowodoru, a ten niezwykle toksyczny gaz może być zagrożeniem dla pracowników serwisowych. Niewłaściwie funkcjonujący separator nie będzie zatrzymywał cząsteczek tłuszczu, tworzących w kanalizacji miejskiej zatory, które spowodować nawet mogą paraliż infrastruktury. Służby komunalne wykorzystują specjalne kamery do monitoringu stanu kanalizacji, a ślady tłuszczu pozwalają im zidentyfikować źródło powstałych zanieczyszczeń.
Wodociągowe firmy nakładają opłaty dodatkowe za przekroczenie norm zanieczyszczeń w wypuszczanych ściekach, a wysokość kar może wielokrotnie przewyższać koszt regularnych serwisów posiadanego separatora. Temperatura odpływających ścieków może wzrastać przy niedrożnym urządzeniu, a cieplejsze ścieki ulegają szybciej procesom gnilnym i fermentacyjnym. Zatem jeżeli chce się uniknąć tych wszystkich niespodzianek i ewentualnych problemów, to polecaną opcją będzie regularny przegląd separatorów.
+Tekst Sponsorowany+